Prva poseta stomatologu u ranom periodu je od velikog značaja. Dete u tom periodu uglavnom ima potpuno zdrave mlečne zube i ova poseta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece.Vrlo je važno da prva poseta protekne u pozitivnoj atmosferi. Vi kao roditelj igrate veliku ulogu u tome. Najbolji pokazatelj ponašanja deteta u stomatološkoj ordinaciji je i ponašanje roditelja. U većini slučajeva, ako je roditelj nervozan, dete će imati poteškoća prilikom odlaska stomatologu.

                                 
Prva poseta treba da bude kratka. Cilj je dati Vašem detetu mogućnost da se upozna sa ordinacijom i stomatologom na prijateljski, a ne zastrašujući način.
Za vreme posete stomatolog će:

  • dobro pregledati zube
  • pregledati zubno meso i usnu šupljinu zbog eventualnih bolesti ili drugih problema
  • ispitati zagrižaj deteta
  • identifikovati bilo kakav potencijalni problem
  • pokazati Vam kako da pravilno perete detetove zube i desni
  • razgovarati o eventualnim potrebama za primenom fluora kod Vašeg deteta
  • odgovoriti na Vaša pitanja
                 

   Tokom prve posete mogu se očistiti zubi i aplicirati fluor. Dete se može pregledati dok sedi Vama u krilu ili samostalno sedi na stomatološkoj stolici, a Vi sedite do njega. Ponekad stomatolog može zatražiti da pričekate van ordinacije, radi boljeg kontakta sa detetom. Sve ovo bitno drugačije izgleda ako dete prvi put dođe kod stomatologa kada ima problem (kada zub boli). Tada mu se odmah mora ukazati pomoć, odnosno ne može se priuštiti vreme za privikavanje deteta na stomatoga i ordinaciju. Takva iskustva su za decu često neprijatna i ostaju u ružnom sećanju koje ih prati i kada odrastu pa izbegavaju stomatologa i kasnije. Zato, dragi roditelji, povedite dete stomatologu na prvi pregled na vreme dok ima zdrave zube a zatim ga vodite na redovne kontrole!