Dečja i preventivna stomatologijaTemelj stomatologije je lečenje zuba. Cilj konzervative su zdravi, lepi i funkcionalni zubi, što se postiže lečenjem i popravkom zuba, kanala korena, ispunama i čišćenjem zubnog kamenca.
Lečenje karijesa:
Zubni karijes je infekcija koju uzrokuje zajedničko delovanje bakterija u usnoj šupljini i hrane bogate ugljenohidratima. Bakterije razgrađuju hranu (šećer), pri čemu nastaju kiseline koje smanjuju ph vrednost. Kada se ph vrednost snizi (5,2 - 5,5) kiseline počinju rastapati caklinu što uzrokuje karijes. Nakon što je karijes otkriven stomatolog ga uklanja kako bi došao do zdravih delova zuba. Plitki karijesi se mogu ukloniti primenom fluorida dok dublje treba ukloniti mehanički. Nakon uklanjanja zub treba ispuniti kako bi se zaštitila pulpa te kako bi zub bio funkcionalan.
Ispuni
Ispuni se koriste kada je karijes uništio zub i kada se žele zameniti stare klasične plombe (amalgamski ispuni). Najtrajniji zubni ispun je keramički koji je vrlo otporan, dugotrajan ali i estetski najprihvatljiviji pošto je jedva vidljiv. Klasična plomba (amalgamski ispun) je jednostavno i brzo rešenje, ali amalgam se sve ređe koristi u modernoj stomatologiji radi dokazanog štetnog delovanja, ali i estetike.
Čišćenje zubnog kamenca:
Ukoliko se naslage plaka ne odstranjuju, one postaju sve deblje, te zajedno s taloženjem mineralnih soli iz sline postupno stvaraju čvrste naslage kamenca koji okružuje zube i time pogoduje nastanku bolesti paradonta. Zubni kamenac se odstranjuje ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac, a trajanje zavisi od količine kamenca. Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju posebnim aparatom koji pod pritiskom uz hlađenje vodom šprica sitne čestice praha različitog ukusa na površinu zuba mehanički ih čisti od mekših zaostalih naslaga i pigmentacija. Površina zuba treba ostati glatka jer se na nju teže sakupljaju nove naslage kamenca.